Miejski Zespół Żłobków

Nie marnuj wielkanocnego jedzenia – podziel się nim w lodówkach społecznych i jadłodzielniach

Niemal 40 procent Polaków przyznaje otwarcie, że co najmniej raz zdarzyło się im wyrzucić do kosza część jedzenia przygotowanego z okazji Świąt Wielkanocnych. Tak wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez firmę Too Good To Go we współpracy z Kantar Public. Do śmietników w całej Polsce, ale także i tych w Łodzi, trafiają przede wszystkim takie produkty i dania jak: sałatka jarzynowa (62 procent odpowiedzi osób biorących udział w badaniu), pieczywo (39 procent), różnego rodzaju szynki (25 procent), warzywa i owoce (23 procent), a także baranek z cukru (23 procent) oraz jajka na twardo (21 procent). To efekt tego, że jak deklaruje ponad połowa respondentów, na dwa dni Świąt Wielkanocnych przygotowuje większą ilość jedzenia niż jest to rzeczywiście konieczne.

 -  fot. UMŁ

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi oraz Miasto Łódź apelują do wszystkich łodzian i zachęcają do tego, by nie wyrzucać świątecznego jedzenia do śmietnika. Kiedy tylko ktoś zorientuje się, że upiekł, ugotował lub też zakupił zbyt dużo wielkanocnych, kulinarnych pyszności, może podzielić się nimi z innymi za pomocą funkcjonujących na terenie całego miasta piętnastu lodówek społecznych oraz trzech jadłodzielni.

- Niemarnowanie żywności to temat niezwykle istotny, nie tylko w okresie świątecznym, ale także na co dzień - mówi Hanna Zdanowska, prezydent Miasta Łodzi. - Idea lodówek społecznych i jadłodzielni polega na tym, że każdy może dzielić się z każdym. Nie istnieją żadne podziały, nikt nie ocenia, nie wydaje bonów czy kuponów i nikt nie sprawdza dochodów. Wystarczy przyjść i włożyć coś do lodówki lub przyjść i poczęstować się jej zawartością. Dodatkowo wszystko w myśl ekologii oraz idei zero waste, dlatego gorąco zachęcam łodzian do przyłączenia się do akcji.

Na łódzkiej liście lodówek społecznych i jadłodzielni znajduje się także uruchomiona już prawie cztery miesiące temu, pierwsza miejska lodówka społeczna ulokowana przy głównej siedzibie łódzkiego MOPS przy ul. Kilińskiego 102/102a.

- Z naszych obserwacji wynika, że z pierwszej, miejskiej lodówki społecznej korzystają chętnie zarówno potrzebujący, jak i ci, którzy mają możliwość i ochotę, by podzielić się jedzeniem z innymi - mówi Elżbieta Jaszczak, zastępca dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi ds. pomocy środowiskowej. – To jeden z wielu sposobów, za pomocą których staramy się wspierać mieszkańców Łodzi mierzącymi się z różnymi trudnościami życiowymi.

Miejska lodówka społeczna przy ul. Kilińskiego jest czynna przez całą dobę i siedem dni w tygodniu. Na identycznej zasadzie działa pozostałe czternaście lodówek społecznych rozmieszczonych na terenie całej Łodzi i prowadzonych przez Stowarzyszenie „Chleba Naszego”. Uzupełnienie lodówek społecznych stanowią trzy jadłodzielnie funkcjonujące na terenie miasta, którymi opiekuje się grupa Foodsharing Łódź. W ich przypadku można korzystać z nich w ściśle określonych dniach i godzinach.

Produkty umieszczane w lodówkach społecznych oraz w jadłodzielniach nie powinny posiadać jakichkolwiek oznak zepsucia w postaci nadgnicia, pleśni czy nietypowego zapachu (powinny być to produkty, które osoba dzieląca się sama mogłaby i chciałaby zjeść). Poza tym powinny być to potrawy i artykuły szczelnie zapakowane. Jeśli nie zostały zapakowane fabrycznie przez producenta, ponieważ zostały np. przygotowane samodzielnie w domu, przyda się dokładny opis tego, co jest w środku, by nikt nie poczuł się później zaskoczony czy rozczarowany oraz data przygotowania tej potrawy. W jadłodzielniach oraz lodówkach społecznych możemy zostawić także produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości, czyli tę z opisem „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia komunikowanego hasłem o treści „należy spożyć do”.

Warto wiedzieć, że są też produkty, które nie powinny trafić do lodówek społecznych i jadłodzielni. Są to m.in. takie produkty, co do których są nawet niewielkie przypuszczenia i obawy, że chyba już się popsuły i nie nadają się do spożycia. Niewskazane są ponadto wszystkie potrawy zawierające w swoim składzie surowe mięso (np. tatar) lub surowe jajka (np. domowy majonez, ciasto z kremem). Do lodówek społecznych i jadłodzielni nie powinien trafiać też alkohol w żadnej postaci.

Powiązane pliki

Polecane aktualności

Ruszył zegar odmierzający dni do pierwszego łódzkiego meczu FIVB Mistrzostw Świata w Piłce Siatkowej Kobiet

Tomasz Walczak / BRP

Na ulicy Piotrkowskiej, na wysokości posesji z numerem 51 stanął nietypowy, elektroniczny zegar,... więcej

Schronisko w Łodzi -  fot. Schronisko w Łodzi

Schronisko w Łodzi. Psi behawiorysta pilnie poszukiwany! Są na to pieniądze z Budżetu Obywatelskiego

rut / ŁÓDŹ.PL

Łódzkie schronisko dla zwierząt poszukuje psiego behawiorysty do współpracy. Psi trener będzie... więcej

 -  Fot. Radosław Jóźwiak/UMŁ

Napowietrzny Eko Patrol. Nad Łodzią lata specjalny sprzęt do pomiaru składu powietrza i walki ze smogiem

Tomasz Walczak / BRP

Straż Miejska w Łodzi wykorzystuje kolejne narzędzie do walki ze smogiem. Dzięki głosom łodzian w... więcej

Łódź edu kul | podsumowanie Programu w 2021

Jolanta Sławińska-Ryszka / Wydział Kultury

Program wsparcia i rozwoju edukacji kulturalnej w Łodzi w 2021 roku to przede wszystkim działania... więcej

 -  Fot. Paweł Łacheta/UMŁ

Cześć i chwała bohaterom. W 80. rocznicę utworzenia Armii Krajowej

Tomasz Walczak / BRP

W 80. rocznicę powstania Armii Krajowej, przed łódzkim pomnikiem ku czci tego największego... więcej